Slot.it controller review door Frans Utt

5b9d2cd0de7edd34135d8e9d12d33312

Zeer recent heeft de fabrikant Slot.it een vernieuwde versie uitgebracht van hun controller. SCP is de afkorting van SeCaPelo wat in het Italiaans zoveel betekent als Föhn. Dit naar aanleiding van de vorm. Qua uiterlijk is deze controller vrijwel identiek, maar van binnen is het een en ander veranderd. Ik heb de controller nu een paar dagen in bezit en ben aangenaam verrast. Ook andere clubleden hebben hem kort uitgeprobeerd met erg positieve feedback tot gevolg. Vandaar deze review op de blog.

De Trigger: Bij aanschaf krijgt je 2 triggers bij de controller. Een korte en een lange, zodat je deze naar je eigen voorkeur kunt gebruiken.

Aansluiting: De controller werkt op PWM (Pulse Width Modulation) Dit is een systeem waarbij de spanning in blokjes wordt gehakt. Als je bijvoorbeeld een spanning van 12 volt op de baan hebt en de controller instelt op een aan/uit verhouding van 1/4 dan krijgt je dus 1/4*12 = 3 volt aan de baan. De controller is modulair opgebouwd. Het handvat en de ohm-bolk zijn verwisselbaar. Hierdoor kan één en dezelfde controller op allerlei banen gebruikt worden.

Voor de aansluiting heb ik de SCP201g ohm-bolk. Deze is perfect voor de banen waar wij op rijden. Hierdoor kan de controller 6 tot 24 volt en 40 ampère aan.(20 continue en 40 piek)

Wel even opletten als je de controller insteek, want zoals de meeste controllers wordt deze in internationale uitvoering geleverd waardoor de kleurcodes op de kabels anders zijn!

Standaard zijn de kleuren:

 • Power: wit of geel
 • Rem: rood
 • Trigger: zwart

Bij onze baan is het de Duitse layout:

 • Power: rood
 • Rem: zwart
 • Trigger: geel

0cec398c493384ec7c44bfe329aa449d

Instelmogelijkheden: Boven op de controller zit een driestandenschakelaar. De mogelijkheden zijn: slow, standard of fast mode. Dit is vergelijkbaar met de Ohm-instellingen van andere controllers.

Aan de voorkant van de controller zitten 4 draaiknopjes:

 • Minimum Speed
 • Curve/Max
 • Power Trim
 • Brake

De Curve/Max en de Minimum Speed regelen de onder en bovenkant van de spanning. Wanneer kun je dit gebruiken?

Stel dat je een auto hebt die in de bochten het beste presteert tussen 5 en 6 volt. Als de baanspanning dan op 18 volt staat is de auto moeilijk onder controle te krijgen met je trigger. Met deze regelaar kun je met de curve/max instelling de curve zo veranderen dat je de trigger aanstuurt als 12 volt totdat je de maximale stand hebt bereikt. (Je blijft dus altijd het voordeel van maximale baanspanning hebben op bijvoorbeeld rechte stukken!!!)

Aan de onderkant kun je hetzelfde doen met de minimum speed en hem zo instellen dat je niet bij 0 volt maar bij 3 volt begint. Hierdoor krijg je een vlakkere lijn en is het gebied tussen 5 en 6 volt voor de trigger groter en dus makkelijker te controleren.

10eb830d5d0b9265735a53d06d428127

De power trim is bedacht als een soort anti-spin. De regelaar dempt als het ware het agressieve gas geven.

De brake knop is heel speciaal. Ik heb zelf lang met een Engage controller gereden die een heel goede rem heeft, maar deze functie verrast mij zeer positief!

De rem knop kan op twee manieren ingesteld worden:

 • Je stelt de rem in op een gedeelte van de remcapaciteit (bv 10 of 100% edit is geheel traploos)
 • Je stelt de rem in om 100% te remmen met een impuls. Dit is eigenlijk meer zoals Formule 1-rijders het doen. Heel kort vol op de rem om dan de rem los te laten. (Sweep) dit kan tussen de 0,5 en 1,7 seconden ingesteld worden.

Dan zijn er nog drie druk knoppen die verschillende functies hebben bij digitale en analoge banen. De twee driehoeken zijn bijvoorbeeld bij digitaal voor de lane change.

Op analoge banen heeft de controller een heel fijne setting. De bovenste driehoek: als je deze indrukt is de volgende keer remmen 100%, onafhankelijk van hoe de brake knop ingesteld is. Een leuke optie op banen waar je net één verraderlijke bocht hebt.

“pièce de résistance”: De ronde remknop! Als je onder het rijden, onafhankelijk van de trigger positie, deze knop indrukt schakelt de regelaar de stroom direct uit en remt de auto maximaal af. Persoonlijk vind ik dit een heel fijne optie, vooral als er een noodsituatie optreedt waarvoor je hard moet remmen. Zonder deze functie zou je er waarschijnlijk tegenaan rijden. Met deze remknop kan dat voorkomen worden.

Schuifknop curve/linear: Deze knop maakt het mogelijk om bij het indrukken van de trigger tussen een rechte lijn en een curve te kiezen. Verder is de controller voorzien van een zogenaamde kids mode. Met deze optie kan de maximale spanning naar beneden bijgesteld worden. Ook is het mogelijk de controller als ghost rider in te stellen. Dan kan met een gematigde snelheid de auto de baan rondrijden.

Frans Utt

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Slot.it controller review door Frans Utt

 1. marcel schreef:

  iedereen de beste wensen voor 2014

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.